Dieta na odzyskanie sił

Po przebytej grypie niezwykle ważna jest odpowiednia dieta, która pomaga w odzyskaniu pełni sił. Osoby, które chorowały na grypę powinny jeść 5 lekkostrawnych posiłków w ciągu dnia. W okresie rekonwalescencji w diecie nie może zabraknąć mleka i jego przetworów. Mleko i jego przetwory są bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, które pomaga zregenerować osłabiony grypą organizm. Dlatego 3 razy dziennie jemy jogurt, mleko oraz twaróg i ser. Osłabionemu chorobą organizmowi musimy dostarczyć także węglowodanów. W okresie rekonwalescencji powinniśmy jeść więc pszenne, ale czerstwe pieczywo. Dozwolone jest także jedzenie kaszy jęczmiennej i kaszy manny oraz ciast biszkoptowych i drożdżowych. Ciasto biszkoptowe jemy oczywiście bez dodatku kremu. W diecie nie może zabraknąć również chudych mięs i ryb, które są bogatym źródłem białka i żelaza. W diecie może znaleźć się chuda cielęcina, króliki, indyki oraz młoda wołowina, dorsz lub pstrąg. Dietę w okresie rekonwalescencji uzupełniamy warzywami, owocami pozbawionymi skórki i pestek oraz nasionami dyni, słonecznika i natką pietruszki. W okresie rekonwalescencji należy wykluczyć z diety tłuste wędliny i mięsa, ostre przyprawy. Unikamy także warzyw strączkowych, pełnoziarnistego pieczywa, alkoholu oraz czarnej herbaty i mocnej kawy oraz energetyzujących napojów.

Both comments and pings are currently closed.
.