Dieta przy nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy objawia się zmęczeniem, kołataniem serca, nadmierną potliwością, drżeniem rąk oraz spadkiem wagi. Spadek wagi obserwują u siebie także osoby z doskonałym apetytem oraz osoby, które nie zmieniły swoich nawyków żywieniowych. W przypadku nadczynności tarczycy konieczne jest podjęcie leczenia tyreostatykami, które hamują nadmierne wydzielanie hormonu tarczycy. Bardzo ważną rolę w terapii nadczynności tarczycy odgrywa także dieta. Osoby chore na nadczynność tarczycy bardzo często mają niedobory wapnia w organizmie. Dlatego bardzo ważne jest, aby w diecie tych osób znalazły się produkty, które uzupełnią niedobory wapnia. Bardzo dobrym źródłem wapnia jest oczywiście mleko i jego przetwory, a wśród nich szczególnie polecane są żółte sery. Osoby z nadczynnością tarczycy powinny zjadać 6 posiłków dziennie, gdyż ich organizm potrzebuje dużych ilości energii. Spożywane produkty powinny być bogate w witaminy. Szczególnie należy zadbać o odpowiednią ilość witaminy C, witaminy z grupy B oraz o witaminę A. Duże ilości witaminy A zawierają: brzoskwinie, marchew, pomidory i papryka. Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe oraz natka z pietruszki, a w okresie zimy także kiszona kapusta. Niezbędne jest także dostarczenie organizmowi zwiększonej ilości białka. Jego najlepszym źródłem jest mięso oraz ryby.

Both comments and pings are currently closed.
.