Na problemy z woreczkiem żółciowym i wątrobą

Tłusta dieta bardzo często wywołuje dolegliwości ze strony woreczka żółciowego i wątroby. Ból woreczka żółciowego złagodzą nie tylko gorące okłady, ale także sok z rzodkwi. Świeżo wyciśnięty sok z czarnej rzodkwi nie tylko pobudzi wytwarzanie żółci, zapobiegnie jej zastojowi, ale także pozwoli uniknąć nam zaparć, wzdęć oraz pozbyć się małych kamieni z pęcherzyka żółciowego. Do przygotowania soku potrzebny nam będzie korzeń czarnej rzodkwi oraz sokowirówka. Korzeń czarnej rzodkwi należy bardzo dokładnie umyć, po umyciu wyciskamy sok wykorzystując sokowirówkę lub tarkę. Jeżeli sok robimy przy użyciu tarki, to po starciu korzenia wyciskamy rzodkiew przez podwójnie złożoną gazę. Sok pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżce. Każdego dnia zwiększamy ilość wypijanego soku. Po 14 dniach stosowania kuracji powinniśmy wypijać 3 łyżki soku. Taką ilość pijemy 3 razy dziennie. Po dwóch tygodniach zmniejszamy znów ilość wypijanego soku, kończąc kurację tak, jak ją rozpoczynaliśmy, a więc łyżką soku wypijanego 3 razy dziennie. Cała kuracja trwa więc 30 dni. Sok z rzodkwi możemy wycisnąć od razu w większej ilości i przechować go w lodówce. Ostry smak soku złagodzimy dodając do niego odrobinę miodu. Pracę wątroby pomoże nam uregulować także świeżo wyciśnięty sok z czerwonych buraczków. Sok z buraczków mieszamy z sokiem z marchewki.

Both comments and pings are currently closed.
.