O wzmacnianiu organizmu

W okresie przesilenia zimowo wiosennego bardzo często jesteśmy zmęczeni, borykamy się z bólem głowy, bardzo często dopada nas także katar. Dlatego w okresie przedwiosennym warto zadbać o wzmocnienie swojego organizmu. Najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych dla naszego organizmu w okresie wczesnowiosennym są kiełki roślin. Kiełki roślin dostaniemy w sklepach, ale możemy wyhodować je także sami. W domu bardzo łatwo jest przygotować samodzielnie np. kiełki rzeżuchy. Nasiona rzeżuchy dostępne są w każdym sklepie ogrodniczym. Wystarczy nasiona rzeżuchy namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie, a następnie wyłożyć je np. na talerzyk pokryty warstwą waty czy papierowego ręcznika i stale utrzymywać wilgotne podłoże. Po kilku dniach talerzyk zamieni się w zieloną łąkę pełną witaminy C. Bardzo wartościowe są także kiełki lucerny. Zawierają one duże ilości fosforu, żelaza i wapnia. Kiełków roślin używamy jako dodatku do sałatek, zup, kanapek. Odporność organizmu wzmocnimy także preparatami dostępnymi w aptekach. W okresie wczesnej wiosny warto zażywać tran. Może to być np. Vitana Tran. Na poprawę odporności bardzo dobrze wpływa także ruch na świeżym powietrzu. Warto przynajmniej 30 minut dziennie poświęcić na spacer. Nie powinniśmy z niego rezygnować nawet w brzydką pogodę. Ruch poprawi nie tylko odporność, ale także sylwetkę.

Both comments and pings are currently closed.
.