Produkty z owsa

Jedną z najbardziej cennych roślin zbożowych jest owies. Jest to zboże wyjątkowo bogate w wapń, witaminy z grupy B, zawiera także żelazo, jod, fosfor, witaminę E, proteiny i łatwo przyswajalne tłuszcze. Produkty wytwarzane z owsa wzmacniają nasz układ odpornościowy, mają działanie antynowotworowe. Zawierają również duże ilości błonnika, dlatego pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Produkty, które powstają z owsa dostarczają także wielu dużych ilości magnezu, manganu, cynku i jodu. Są idealnym źródłem rozpuszczalnej w tłuszczu witaminy K. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, tym samym obniżają tak zwany zły cholesterol. Zapobiegają więc chorobie wieńcowej i miażdżycy. Płatki owsiane mogą jeść nawet osoby chore na cukrzycę. Płatki owsiane mają cenną właściwość: zawarty w nich cukier jest wolno wchłaniany przez organizm. Dzięki tej właściwości nie dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Produkty z owsa powinny znaleźć się w naszej codziennie diecie. Dzięki nim wzrośnie sprawność fizyczna i odporność organizmu. Produkty wytworzone z owsa zapobiegają chorobom krążenia, są skuteczne w walce z nadwagą czy otyłością. Produkty z owsa powinny spożywać osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy, gdyż produkty te znacznie łagodzą przykre objawy choroby. Do produktów z owsa należą płatki owsiane oraz otręby.

Both comments and pings are currently closed.
.