Cukrzyca ciążowa, lepiej zapobiegać niż leczyć

Kiedy kobieta zachodzi w ciążę, całe jej życie się zmienia, świat staje do góry nogami, emocje często biorą górę nad rozsądkiem, głównie za sprawą szalejących hormonów, które też powodują inne, częste dolegliwości ciążowe. Hormony są przyczyną zmiennych nastrojów, mdłości oraz zachcianek, na które kobiety chętnie sobie pozwalają będąc w tym wyjątkowym stanie. Jednak warto jest powstrzymać swoje chęci, ponieważ coraz częściej panie w ciąży chorują na cukrzycę ciężarnych. Jest to rodzaj cukrzycy, który dotyka tylko kobiety w ciąży, jeżeli wcześnie zostanie wykryty i kobieta przejdzie na restrykcyjną dietę, to na tym kończy się choroba, zaraz po porodzie. Jednak w coraz większej liczbie przypadków, kobiety muszą przyjmować insulinę, ponieważ sama dieta nie wystarcza i cukier rośnie po spożyciu nawet dietetycznych produktów. Żeby zapobiegać cukrzycy ciążowej wystarczy odżywiać się zdrowo, przede wszystkim stawiać na pełnoziarniste pieczywo, warzywa, owoce, nabiał oraz mięso, jednak zrezygnować z produktów tłustych i słodkich. Kobiety w ciąży powinny jeść więcej kasz i ryż brązowy lub paraboiled, zamiast ziemniaków i makaronów z mąki pszennej. Do tego bardzo ważne jest, aby przyszła mam nie przybierała dużo na wadze oraz do końca ciąży była aktywna fizycznie. Wiadomo, że wiele sportów jest nie wskazanych dla kobiet w ciąży, ale o ile lekarz nie zaleci inaczej, można uprawiać lekką gimnastykę, rozciąganie oraz spacery.

Both comments and pings are currently closed.
.