Czerwone warzywa i owoce ważne dla twojego zdrowia

Jak wiadomo najwięcej witamin i minerałów mają świeże warzywa i owoce, dlatego sezon wiosna, lato, jesień jest czasem, kiedy powinniśmy wybierać to co najlepsze z natury, a żeby świadomie wybierać dobrze jest wiedzieć jakie działanie maja na nasz organizm. Czerwone warzywa i owoce zawierają w sobie likopen oraz antocyjany, dzięki czemu powstrzymują procesy starzenia organizmu, dlatego też są często nazywane eliksirem młodości. Szczególnie są polecane paniom, ponieważ dzięki jedzeniu czerwonych warzyw i owoców nasza skóra będzie jędrna a zmarszczki pojawią się na niej później i zdecydowanie mniej głębokie. Co ciekawe im bardziej czerwone warzywo lub owoc wybieramy, tym więcej antyutleniacze dostarczymy naszemu organizmowi. Na przykład czerwona papryka, która ma w sobie nie tylko likopen i antocyjany, ale również ogromne ilości witaminy C, beta-karotenu, błonnika, magnezu, potasu czy żelaza, dzięki czemu wpływa odżywczo na cały nasz organizm i wzmacnia naszą odporność. Nawet jeżeli zamkniemy smaki lata i jesieni w słoikach nie musimy się martwić, że stracą swoje cudowne właściwości, ponieważ papryka wciąż będzie bardzo wartościowa. Rzodkiewka jest mało kaloryczna, a zarazem usprawnia trawienie i znajdziemy w niej wiele niezbędnych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Truskawki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bogate w witaminę C, minerały i witaminy, działają moczopędnie, wspomagając nerki oraz odkwaszają organizm.

Both comments and pings are currently closed.
.