Warzywa zielone ważne dla twojego zdrowia

Zielone warzywa są bardzo ważne w diecie każdego zdrowego człowieka, jednym z powodów dla których są niezbędne jest zawarty w nich chlorofil. Tak więc ogórek, szpinak, sałata, kapusta, liście selera, nać pietruszki, szparagi czy cukinia są skarbnicą witamin, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Pod wpływem światła w roślinach dochodzi do procesu fotosyntezy, to właśnie chlorofil absorbuje światło słoneczne i je przetwarza. Dlatego też warzywa zielone, zawierając chlorofil maja działanie oczyszczające w naszym przewodzie pokarmowym i wydalniczym, jednak nie jest ot jedyne pozytywne działanie warzyw zielonych na nasz cały organizm. Warzywa zielone również mają ogromny wpływ jeżeli chodzi działanie antyrakowe, dzięki karotenowi, który zawierają. Warzywa zielone również unieszkodliwiają toksyny, pomagają w oczyszczaniu wątroby, obniżają poziom cukru we krwi, łagodzą stany zapalne, leczą bóle gardła i udrażniają nos (aloes), leczą żylaki oraz wzmacniają układ naczyniowy. Możemy z warzyw zielonych komponować zdrowe i smaczne soki, które w swoim składzie będą posiadały żelazo, magnez, fosfor, sód, oraz potas, jednak i witaminy takie jak C, E, K i A. Dzięki bogactwu witamin i minerałów zielone warzywa chronią wątrobę, poprawiają kondycję serca, czyszczą jelita i krew.

Both comments and pings are currently closed.
.